logo
moto
visnje
h2

Ljekovita svojstva Maraske

U čemu je osobitost višnje maraske?
Prepoznata je od davnina kao „hrana i lijek“ zbog svog antioksidativnog djelovanja.

Višnja maraska je bogata ugljikohidratima, bjelančevinama, kalcijem, fosforom, željezom i mnogim drugim mineralnim tvarima i vitaminima, pa osim hranjivih osobina ima i ljekovita svojstva.

Plod sadrži min. 25% suhe tvari i 1,3% kiselina. Energetska vrijednost ploda je niska, te se ubraja u dijetalne namirnice (100 g jestivog dijela ploda ima oko 330 džula).

Uporabnu vrijednost ima plod, meso i koštica, te peteljka. Plodovi se koriste u svježem ili prerađenom stanju.

U narodnoj medicini od peteljke maraske kuhaju se ljekoviti čajevi koji su odlični diuretici. I sam sušeni plod koristi se za spravljanje ljekovitih voćnih čajeva.

Nutricionisti predlažu ne samo dijabetičarima, nego i zdravim ljudima da npr. piju ljekoviti čaj od maraske i čiste voćne sokove.

Slabokrvnim osobama se također preporučuju blagodati plodova maraske za ljudski organizam. Sirup se između ostalog koristi kao prirodno ljekovito sredstvo.

S obzirom na negativni trend u kojem dominira preobilna i nekvalitetna prehrana koja nepovoljno utječe na zdravlje stanovništva, dodatak višnje maraske u prehranu mogla bi odigrati veliku ulogu u vraćanju prirodne ravnoteže u organizmu.